Sposób przygotowania:
Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukiniąPrzygotowanie farszu
Udka z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie (można użyć mięsa na którym wcześniej gotowaliśmy rosół). Mięso obieram z kości i mielę przez maszynkę do mielenia. Paprykę, pomidora, cebulę i cukinię kroję w drobną kostkę. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję mięso, paprykę, pomidora oraz cukinię.
Doprawianie farszu
Wszystko razem podsmażam. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Gotowanie makaronu
Makaron gotuję 15 minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzam.
Wypełnianie muszli
Ugotowane muszle wypełniam przygotowanym farszem. Wierzch posypuję startym na tarce żółtym serem. Muszelki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ulubionym sosem.