Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1215]

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Można je podawać z ulubionym sosem. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią

Składniki:

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią

Przygotowanie farszu

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią
Udka z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie (można użyć mięsa na którym wcześniej gotowaliśmy rosół). Mięso obieram z kości i mielę przez maszynkę do mielenia. Paprykę, pomidora, cebulę i cukinię kroję w drobną kostkę. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję mięso, paprykę, pomidora oraz cukinię.

Udka z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie (można użyć mięsa na którym wcześniej gotowaliśmy rosół). Mięso obieram z kości i mielę przez maszynkę do mielenia. Paprykę, pomidora, cebulę i cukinię kroję w drobną kostkę. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję mięso, paprykę, pomidora oraz cukinię.

Doprawianie farszu

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią
Wszystko razem podsmażam. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Wszystko razem podsmażam. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Gotowanie makaronu

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią
Makaron gotuję 15 minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzam.

Makaron gotuję 15 minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzam.

Wypełnianie muszli

Muszle faszerowane mielonym, papryką i cukinią
Ugotowane muszle wypełniam przygotowanym farszem. Wierzch posypuję startym na tarce żółtym serem. Muszelki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ulubionym sosem.

Ugotowane muszle wypełniam przygotowanym farszem. Wierzch posypuję startym na tarce żółtym serem. Muszelki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ulubionym sosem.