Sposób przygotowania:
Muszle na rauszu (tylko dla dorosłych!)
Wyrób tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostaw do wyrośnięcia. Do wykonania pojedynczej muszli użyj zewnętrznej strony foremek do babeczek: jednej mniejszej i jednej większej, które stworzą parę tj jedną muszlę. Jednorazowo możesz obłożyć tyle foremek ile posiadasz. Grubość nakładanego ciasta nie powinna przekraczać 3 mm. Posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładaj do nagrzanego piekarnika: temp 150-160ºC z termo-obiegiem ( + 20 bez termo-ob.),piecz ok 30 40min. ,do dość wyraźnego zbrązowienia. Po wystudzeniu do wnętrz muszli wlewaj likier w zagłębienia (po ok 25 ml mniejsze, 50ml wieksze i pozostaw do wsiąknięcia. Możesz nasiąkanie przyspieszyć nakłuwając wnętrza widelcem. Ubij krem.Dolne-większe połówki, napełnij kremem, wykonaj wgłębienie włóż w środek łyżeczkę konfitur, napełnij mniejsze kremem i przykryj dolną. Przykryj półmisek wstaw do lodówki na noc, jeśli postoją do popołudnia nic im się nie stanie.
zuzi
Do ulubionych.
astra
45Kazik
... prawdopodobnie zwiększysz ilość likieru :))
astra
Jasnowidz :)
45Kazik
45Kazik
Bie jasnowidz tylko widzę twój przełyk(ja też sobie dolałem więcej ale cicho, bo Naczelna moze mi "przylać", za dolanie...:)))))
marietta