Muszle na rauszu (tylko dla dorosłych!)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Mała odmiana babeczek ale i dosyć mocno odbiegajaca od tradycji.

Muszle na rauszu (tylko dla dorosłych!)

Składniki:

Muszle na rauszu (tylko dla dorosłych!)

 

  • CIASTO:
  • 80 dag mąki (+5 dag do podsypki);
  • 10 dag wiórków kokosowych;
  • 4 jaja (+ 1 do smarowania;
  • 5 dag drożdży;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • 50 ml oleju kukurydzianego;
  • 300 ml mleka.
  • NADZIENIE:
  • 150-200 ml likieru kokosowego;
  • 1 słoiczek konfitur (wiśnie, morele);
  • 350 ml mleka ;
  • 1 „Krem tiramisu”(DrOetkera).

Sposób przygotowania:

Muszle na rauszu (tylko dla dorosłych!)
Wyrób tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostaw do wyrośnięcia. Do wykonania pojedynczej muszli użyj zewnętrznej strony foremek do babeczek: jednej mniejszej i jednej większej, które stworzą parę tj jedną muszlę. Jednorazowo możesz obłożyć tyle foremek ile posiadasz. Grubość nakładanego ciasta nie powinna przekraczać 3 mm. Posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Wkładaj do nagrzanego piekarnika: temp 150-160ºC z termo-obiegiem ( + 20 bez termo-ob.),piecz ok 30 40min. ,do dość wyraźnego zbrązowienia. Po wystudzeniu do wnętrz muszli wlewaj likier w zagłębienia (po ok 25 ml mniejsze, 50ml wieksze i pozostaw do wsiąknięcia. Możesz nasiąkanie przyspieszyć nakłuwając wnętrza widelcem. Ubij krem.Dolne-większe połówki, napełnij kremem, wykonaj wgłębienie włóż w środek łyżeczkę konfitur, napełnij mniejsze kremem i przykryj dolną. Przykryj półmisek wstaw do lodówki na noc, jeśli postoją do popołudnia nic im się nie stanie.

Tagi:

muszle ciasto