gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Muszle nadziewane kaszą gryczaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To danie zrobiłam dzisiaj na obiad .

Muszle nadziewane kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle nadziewane kaszą gryczaną

 

  • 30szt dużych muszli
  • Farsz
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 25dkg twarogu
  • 2 cebule
  • 3 plastry boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

  • Sos
  • 250 ml smietany30%
  • 1 serek ziółowy kanapkowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyzeczki oregano
  • magi w płynie dosyś sporo

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane kaszą gryczaną
Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniui odsączeniu muszle układamy brzuszkiem do góry. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemypokrojon w kostkę boczek wędzony smązymy,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dusimy pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek studzimy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do wystudzonej kaszy dodajemy twaróg, cebulę z boczkiem doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy muszle układamy w naczyniu do zapiekania. Do mseczki wlewamy śmietanę dodajemy serek ziołowy,koncentrat pomidorowy,oregano i dosyć sporo magi wymieszać najlepiej trzepaczką.Sosem polewamy muszle. Naczynie przykrywamy i wkładamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika175 st . POLECAM!!!
Muszle nadziewane kaszą gryczaną
Gotujemy kaszę wosolonej wodzie na sypko.
Muszle nadziewane kaszą gryczaną
Wytapiamy boczek dusimy cebulę i czosnek.
Muszle nadziewane kaszą gryczaną
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki mieszamy.
Muszle nadziewane kaszą gryczaną
Przygotowanym sosem polewamy muszle...