bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Muszle z kurkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gdy przychodzi sezon na kurki rozpoczety to na specjale dania z gornej półki:)

Muszle z kurkami

Składniki:

Muszle z kurkami

 

  • 250 g makaronu conchiglioni;
  • 250 g kurek;
  • 100 g sera np gorgonzoli (jak sie nie ma to trudno);
  • łyżeczka masła;
  • duzy śmietany moze byc kremówka albo 18%;
  • 2 cebule;
  • pół kieliszka białego wina
  • starty ser gouda a jak sie ma jakis lepszy to np. parmesan to czemu nie;
  • sól
  • pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

Muszle z kurkami
Na patleni tefloneowej na stopionym maśle zeszklić cebule pokrojone w kostke. Doda oczyszczone kurki, wieksze pokroic małe zostawic w całosci. poddusic chwilke, zalać winem, zredukować. Dodać smietane, starty ser lub plesniaka pokruszyc wszytko razem wymieszac, chwile poddusic zeby ser sie stopił. Doprawic sola,pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron i nagrzać piekarnik. Ostudzone, odcedzone łódeczki nadziać sosem, ja robiłam to łyzeczka upychajac je ostatecznie paluchem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, Wszystko zalac reszta sosu jesli pozostał, posypac serem startym i natka. Zapiekać ok. 20 minut.

Szybko i pysznie. corka dzis powiedziała ze to było arcydzieło:) po 5 muszlach miała dosc.

Tagi:

makaron sery ser