Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Muszle z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne makaronowe muszle z łososiem

Muszle z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle z łososiem

 

  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni filet z łososia
  • 12 makaronowych muszli
  • 1 kostka rosołowa (z kury)
  • 1 łyżka masła
  • mozzarella
  • tarty parmezan
  • 1 ząbek czosnku lub 1 mini kostka- czosnek
  • koperek
  • śmietana 18 %
  • 100 ml mleka 2 %
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Muszle z łososiem
Makaron gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Marchew obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy mrożony groszek i marchewkę. Po chwili wlewamy szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu 3-4 minuty. Wlewamy około 80-100 ml śmietany, dodajemy ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku lub 1 kostkę mini- czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia kroimy w średnią kostkę, dodajemy do warzyw, dusimy razem 3 minuty. Studzimy, dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella, nadziewamy muszle. Nadziany makaron układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tartym parmezanem. Na dno naczynia wlewamy mleko. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i drobno posiekanym koperkiem.
Muszle z łososiem
Marchew obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy mrożony groszek i marchewkę.
Muszle z łososiem
Po chwili wlewamy szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu 3-4 minuty. Wlewamy około 80-100 ml śmietany, dodajemy ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku lub 1 kostkę mini- czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Muszle z łososiem
Łososia kroimy w średnią kostkę, dodajemy do warzyw, dusimy razem 3 minuty.
Muszle z łososiem
Studzimy, dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella, nadziewamy muszle. Nadziany makaron układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tartym parmezanem.

Tagi:

tarta