dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Muszle z mięsnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muszle z mięsnym farszem...

Muszle z mięsnym farszem

Składniki:

Muszle z mięsnym farszem

 

  • 40 dag makaronu(duże muszle)
  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
  • 10 dag wędliny
  • 15 dag chudego boczku wędzonego
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • oliwa
  • 2 łyżki maku
  • pieprz i bazylia
  • żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muszle z mięsnym farszem
Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Ostrożnie zamieszaj i ugotuj na półtwardo. Przełóż na sitko, odcedź, przelej zimna wodą. Osacz i osusz muszle. wędlinę i boczek pokrój w kosteczkę. Szczypiorek posiekaj. Rozdrobnione składniki dodaj do mięsa mielonego. Wlej 1/2 szklanki śmietany. Przypraw pieprzem i bazylią. Dobrze wyrób. Napełnij muszle farszem. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wsyp mak i smaż chwilę. Dodaj resztę śmietany, podgrzej. Muszle ustaw w szerokim garnku. Polej sosem i duś 20 minut. Udekoruj pieprzem.