kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Musztardowa sałatka z kaszy pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta ostra odsłona kaszy pęczak bardzo przypadła mi do gustu. Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale jest również bardzo zdrowa i sycąca.

Musztardowa sałatka z kaszy pęczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musztardowa sałatka z kaszy pęczak

 

 

Sposób przygotowania:

Musztardowa sałatka z kaszy pęczak
Kaszę gotujemy w 3/4 szklanki wody i ziołach, aż cała woda wyparuje, a kasza stanie się mięciutka. Jajko gotujemy na miękko (czyli około 5 minut), chłodzimy obieramy i kroimy w ósemki. Grzyby marynowane kroimy w mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy żółtko z połowy jajka i musztardę. Pozostałą połówkę białek kroimy i wrzucamy do ostudzonej kaszy. Łączymy sos musztardowy, kaszę i grzyby. Dekorujemy pozostałą połówką jajka i sezamem.
Musztardowa sałatka z kaszy pęczak
Zioła prowansalskie nadadzą naszej kaszy wyjątkowy aromat
Musztardowa sałatka z kaszy pęczak
Grzyby w octowej zalewie pochodzą z domowej spiżarki.
Musztardowa sałatka z kaszy pęczak
Ostry smak sosu musztardowego można spotegować jeszcze bardziej używając musztardy z czarn
Musztardowa sałatka z kaszy pęczak
Jajko ugotowane na miękko zachowa więcej swoich dobroczynnych właściwości