Sposób przygotowania:
Musztardy Prababci :
Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).Odstawić na 10 dni by się przegryzła .Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :Na zdjęciu stoją :1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )2)musztarda podstawowa- miodowa3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .
Modelinka
A.B.
eli_555
montajka
ciamciaramcia