Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Musztardy Prababci :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Teraz to już wyszło z mody ale kiedyś musztardę robiło się w domu .

Musztardy Prababci :

Składniki:

Musztardy Prababci :

 

  • 1 szklanka ziaren gorczycy ( żółtych )
  • 1/3 szklanki octu winnego jabłkowego
  • sól kamienna
  • 1/3 szklanki płynnego miodu,
  • ½-3/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki przegotowanej – ostudzonej wody
  • pieprz
  • kurkuma

 

Sposób przygotowania:

Musztardy Prababci :
Gorczycę zmielić w młynku na miałko ( robię w elektrycznym ) .Zmieloną gorczycę zalać octem winnym i zostawić na 12 godzin .Dodać miód , wodę i olej ( ilość oleju zależy od tego jaką gęstość musztardy chcemy uzyskać ).Ucierać jak majonez .Doprawić , pieprzem mielonym i szczyptą kurkumy ( do smaku i dla koloru ).Odstawić na 10 dni by się przegryzła .Przed podaniem można dodać inne składniki tak by uzyskać musztardy smakowe :Na zdjęciu stoją :1)musztarda chrzanowa ( podstawowa musztarda miodowa+ chrzan tarty do smaku )2)musztarda podstawowa- miodowa3)pomarańczowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z gorzkich pomarańczy )4)porzeczkowa ( podstawowa musztarda miodowa + konfitura z czarnej porzeczki )Można też dodać np. .drobno utarte jabłko ( do zjedzenia na bieżąco ) , cebulkę , zioła ( estragon, szczypior, koper ) – możliwości są nieograniczone .