Sposób przygotowania:
Na majerankową nutę
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone zagnieść z uprzednio namoczoną bułką, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem i majerankiem. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki i smażyć na oleju.Przygotować sos. Na patelnię wlać olej, przesmażyć pokrojony w plasterki lub w kostkę boczek. Dodać groszek i podlać bulionem. Dodać majeranek, pokrojoną dymkę, ocet i doprawić pieprzem i solą do smaku.Sos powinien być dość ostry. Ziemniaki wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć kotleciki. Polać przygotowanym sosem. Podawać z surówką z kapusty.
Chcąc bardziej odczuć obecność majeranku w potrawie można dodać go więcej do sosu i kotletów.
Chcąc bardziej odczuć obecność majeranku w potrawie można dodać go więcej do sosu i kotletów.