beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Na majerankową nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczny obiadek:):):)

Na majerankową nutę

Składniki:

Na majerankową nutę

 

 

  • Na sos:
  • 10 dag boczku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • łyżka mąki
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 3 - 4 łyżki octu winnego
  • dymka
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Na majerankową nutę
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone zagnieść z uprzednio namoczoną bułką, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem i majerankiem. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki i smażyć na oleju.Przygotować sos. Na patelnię wlać olej, przesmażyć pokrojony w plasterki lub w kostkę boczek. Dodać groszek i podlać bulionem. Dodać majeranek, pokrojoną dymkę, ocet i doprawić pieprzem i solą do smaku.Sos powinien być dość ostry. Ziemniaki wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć kotleciki. Polać przygotowanym sosem. Podawać z surówką z kapusty.

Chcąc bardziej odczuć obecność majeranku w potrawie można dodać go więcej do sosu i kotletów.