korniszona007

korniszona007

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 44]

Nadziana papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny. Efektowny wygląd :)

Nadziana papryka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziana papryka

 

  • 5 papryk (mogą być kolorowe)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g ryżu
  • 8 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 10 g masła
  • 50 g ser żółty
  • przyprawy : vegeta, sól, pieprz, oregano, czosnek papryka słodka w proszku
  • koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Nadziana papryka
Paprykę myjemy, suszymy. Górną część papryki wykrawamy jako czapeczka, wyciągamy nasiona i białe cześci . Nastepnie pieczarki czyscimy , kroimy w kostkę razem z cebulą i podsmażmy na maśle. Na patelnię dodajemy mięso i przesmażamy około 5 min. oraz przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie gotujemy ryż na półtwardo. W misce mieszamy mięso z ryżem aby połączyło sie w jedną masę. Następnie nadziewamy papryki farszem, na czubek kładziemy po plasterku żółtego sera i czapeczkę. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornymokoło 20 min. w temp. 170 stopni (czas pieczenia zależy również od mocy piekarnika) Polecam sprawdzać co jakiś czas czy papryka jest miękka. Ja podaje tą potrawę z sosem pomidorowym : przecier lub koncentrat mieszam z woda, zagotowuje i przyprawiam. Gotuje około 2-5 minut. Smacznego
Nadziana papryka
Ryż i mięso musimy dokładnie połączyć w jedną masę.
Nadziana papryka
Wszystkie papryki myjemy i oczyszczamy z białych części.
Nadziana papryka
Papryki nadziewamy farszem mięsno-ryżowym
Nadziana papryka
Gotowe paryki z niespodzianką w środku. Smacznego :)