Sposób przygotowania:
Nadziana papryka
Paprykę myjemy, suszymy. Górną część papryki wykrawamy jako czapeczka, wyciągamy nasiona i białe cześci . Nastepnie pieczarki czyscimy , kroimy w kostkę razem z cebulą i podsmażmy na maśle. Na patelnię dodajemy mięso i przesmażamy około 5 min. oraz przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie gotujemy ryż na półtwardo. W misce mieszamy mięso z ryżem aby połączyło sie w jedną masę. Następnie nadziewamy papryki farszem, na czubek kładziemy po plasterku żółtego sera i czapeczkę. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornymokoło 20 min. w temp. 170 stopni (czas pieczenia zależy również od mocy piekarnika) Polecam sprawdzać co jakiś czas czy papryka jest miękka. Ja podaje tą potrawę z sosem pomidorowym : przecier lub koncentrat mieszam z woda, zagotowuje i przyprawiam. Gotuje około 2-5 minut. Smacznego