gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię wymyślać nowe potrawy i tak właśnie powstała ta,zaglądam do lodówki i po prostu myślę co by z tego zrobić:)

Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym

 

  • 2 cukinie
  • 2 białe surowe kiełbaski
  • 10 zielonych oliwek
  • sól pieprz
  • cisto drożdżowe;ja robię na oko,ale myślę że każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe:)
  • zioła,tymianek,oregano,bazylia
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym
Cukinie przekroić wzdłuż na pół,łyżeczką usunąć pestki,posolić popieprzyć,posypać ziołami każdą połówkę.Oliwki pokroić w plasterki i poukładać na każdej połówce.Kiełbasę ułożyć na jednej połowie i przykryć drugą.Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć dwa szerokie paski,zawinąć w nie cukinię,posmarować roztrzepotanym jajkiem.Zapiekać w 180 st C przez około 40 min.
Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym
cukinię doprawić i na jednej połowie położyć kiełbasę a na drugiej oliwki
Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym
zawinąć w rozwałkowane ciasto drożdżowe
Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym
posmarować jajkiem i wstawić do nagżanego piekarnika
Nadziewana cukinia w cieście drożdzowym
poczekać około 40 minut i można jeść pychotka