Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewana duszona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieprzowa szynka nadziana wędzonym topionym serem, wędzoną, surową szynką, cebulą i natką pietruszki.

Nadziewana duszona szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewana duszona szynka

 

  • 70 dkg wieprzowej szynki
  • 4 plastry wędzonej surowej szynki
  • 15 dkg sera wędzonego topionego
  • 1/2 cebuli
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 czubate łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nadziewana duszona szynka
Ser, cebulę i wędzoną szynkę pokroić w kostkę. Dodać do tego posiekaną natkę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. W szynce zrobić nacięcie (w środku). Do nacięcia włożyć przygotowany farsz, mocno docisnąć. Olej dokładnie wymieszać z przyprawą do mięs, ziołami i sosem chili. Marynatą pokryć nadziane mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym w brytfannie oleju. Do mięsa wlać w szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 90 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową szynkę kroić w grube plastry i podawać. 
Nadziewana duszona szynka
Nadzienie przygotowane z sera wędzonej szynki cebuli i natki pietruszki.
Nadziewana duszona szynka
Wieprzowa szynka nadziana przygotowanym farszem.
Nadziewana duszona szynka
Nadziana szynka dokładnie pokryta przygotowaną marynatą.
Nadziewana duszona szynka
Zamarynowane nadziane mięso zrumienione na oleju.