Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Nadziewana kartofelka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczniutkie nadziewane ziemniaczki

Nadziewana kartofelka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziewana kartofelka

 

  • kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • Farsz:
  • 2 kostki mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 namoczona bułka
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy warzywko
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Nadziewana kartofelka
Ziemniaki obrać i umyć.Wydrążyć środki ziemniaczków spiralką.Marchewkę obrać,umyć i pokroić w talarki.
Przygotować farsz:
Ugotować ryż.Mięso mielone wrzucić do miski.Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie lub w mleku,odcisnąć i dodać do mięsa mielonego.
Lekko ostudzony ryż przełożyć do miski z mięsem mielonym i bułką.Cebulę i czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.Całość wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem.Natkę pietruszki posiekać i również dodać do farszu.Na koniec dodać całe jajko wszystko dokładnie wymieszać.Farszem nadziewać ziemniaczki.Układać w blaszce z dodatkiem oleju .Oprószyć przyprawą(warzywkiem).Podlać szklanką wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok 60 minut w 180 stopniach.
Nadziewana kartofelka
Ziemniaczki należy dokładnie obrać ze skórki i umyć.
Nadziewana kartofelka
Farsz mięsno ryżowy należy dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Nadziewana kartofelka
Nadziane ziemniaczki należy włożyć do blachy z olejem i podlać wodą.