Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Nadziewana pieczeń z indyka

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pierś umyć w zimnej wodzie, osuszyć i włożyć do dużej torebki do mrożonek. Dodać

Nadziewana pieczeń z indyka

Składniki:

Nadziewana pieczeń z indyka

 

  • pierś indycza (ok. 2 kg)

 

  • 3/4 szklanki oleju

 

 

 

  • 15 dag gotowanej szynki

 

  • 3 dag orzeszków piniowych

 

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana pieczeń z indyka
Pierś umyć w zimnej wodzie, osuszyć i włożyć do dużej torebki do mrożonek. Dodać olej, sok z cytryny oraz przy prawy i włożyć na noc do lodówki. Wyjąć, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży plaster. Posypać pieprzem i solą. Pory umyć, przeciąć wzdłuż na pół i zalać osolonym wrzątkiem na 3 minuty. Osuszyć i wraz z piastrami szynki i posiekanymi orzechami ułożyć na mięsie. Mięso ściśle zrolować i związać nitką. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 200°C około półtorej godziny. Od czasu do czasu obrócić i podlać marynatą. Mięso przed pokrojeniem zawinąć na 10-15 min w folię aluminiową.