Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Nadziewana pieczeń z polędwicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 334
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne danie na świąteczne dni.

Nadziewana pieczeń z polędwicy

Składniki:

Nadziewana pieczeń z polędwicy

 

  • 1 polędwica wołowa 600g
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g szynki gotowanej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 litra bulionu mięsnego
  • 1/8 litra śmietany
  • 1 łyżeczka mączki kartoflanej

Sposób przygotowania:

Nadziewana pieczeń z polędwicy
Mięso naciąć wzdłuż cztery razy. Następnie oczyszczamy i opłukujemy grzyby. Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Roztapiamy masło w średniej temperaturze, cebulę oraz grzyby smażymy przez minutę. Osączamy je na sitku. Szynkę kroimy w kostkę, mieszamy ją z grzybami, posypujemy solą i pieprzem. Nacięcia polędwicy wypełniamy nadzieniem i następnie związujemy. Wkładamy pieczeń do brytfanny z rozgrzanym olejem, opiekamy. Dolewamy sos z grzybów oraz bulion mięsny. Mięso dusimy powoli, od czasu do czasu podlewając. Mączkę kartoflaną rozprowadzamy w kwaśnej śmietanie, dolewamy ją do wytopionego sosu i zagotowujemy, a następnie przecedzamy. Doprawiamy sos i doprowadzamy go do wrzenia. Dodatkami do potrawy mogą być gotowane ziemniaki i zielona sałata w zalewie octowej ze świeżymi ziołami oraz lekkie czerwone wino. Smacznego!