Sposób przygotowania:
Nadziewana pieczeń z polędwicy
Mięso naciąć wzdłuż cztery razy. Następnie oczyszczamy i opłukujemy grzyby. Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Roztapiamy masło w średniej temperaturze, cebulę oraz grzyby smażymy przez minutę. Osączamy je na sitku. Szynkę kroimy w kostkę, mieszamy ją z grzybami, posypujemy solą i pieprzem. Nacięcia polędwicy wypełniamy nadzieniem i następnie związujemy. Wkładamy pieczeń do brytfanny z rozgrzanym olejem, opiekamy. Dolewamy sos z grzybów oraz bulion mięsny. Mięso dusimy powoli, od czasu do czasu podlewając. Mączkę kartoflaną rozprowadzamy w kwaśnej śmietanie, dolewamy ją do wytopionego sosu i zagotowujemy, a następnie przecedzamy. Doprawiamy sos i doprowadzamy go do wrzenia. Dodatkami do potrawy mogą być gotowane ziemniaki i zielona sałata w zalewie octowej ze świeżymi ziołami oraz lekkie czerwone wino. Smacznego!