brzdąss

brzdąss

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Nadziewane bułeczki 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bułeczki z nadzieniem, które możesz modyfikować i wzbogacać na swój sposób.

Nadziewane bułeczki 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziewane bułeczki 2

 

  • 450 dkg mąki
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 20 dkg drożdży
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 120 ml ciepłej wody
  • 7 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • szynka, kiełbasa, boczek (wedle upodobań)
  • czosnek
  • przyprawy (wedle upodobań)

Sposób przygotowania:

Nadziewane bułeczki 2
1) mąkę przeciąć do miski, wydrążyć w niej dołek i dodać do niego pokruszone drożdże i mleko, dodać szczyptę cukru i całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 2) do ciasta dodać szczyptę soli, dolać wodę, 6 łyżek oleju i całość wyrabiać mikserem (lub ręcznie) do momentu uzyskania elastycznej konsystencji, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut 3) cebulę podstrzyc razem z mięsem. Farsz doprawiamy wedle upodobań, gyrosem ziołami solom, pieprzem, świeżymi ziołami 4)gotowe ciasto odrywamy kawałek po kawałku, wałkiem tworzymy okrągły placek na środku którego kładziemy farsz; rogi placuszka zawijamy go góry sklejając szczelnie farsz w środku. 4) tak przygotowane bułeczki kładziemy na nasmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku UWAGA: farsz można modyfikować wedle uznania. Polecana również wersja na słodko no z dodatkiem owoców i czekolady.
Nadziewane bułeczki 2
Ciasto gotowe do formowania placuszków i wypełniania farszem
Nadziewane bułeczki 2
Farsz do bułeczek jest bardzo prosty w wykonaniu a doskonale uwupełnia smak ciasta
Nadziewane bułeczki 2
Bułeczk tuż po umieszczeniu ich w piekarniku zaczynają ładnie się rumienic