Sposób przygotowania:
Nadziewane koszyczki
1. Płaty ciasta francuskiego ułożyć obok siebie i odczekać, aż się rozmnożą. Filet pokroić w bardzo drobną kostkę, por oczyścić, dokładnie umyć i razem z delikatną zieloną częścią pędu pokroić na drobne kawałki. Obrany czosnek drobno posiekać. 2. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek i por, i dusić przez kilka chwil, po czym dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach rozmarynem. Odstawić do ostygnięcia. Mozzarellę pokroić w kostkę i razem z parmezanem dodać do mięsa. Pomidory umyć i pokroić na plasterki, usuwając gniazda szypułek. 3. Piekarnik nagrzać do 200 st. Foremki opłukać zimną wodą. Nie suszyć. 4. Płaty ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Z każdego placka wykroic po 2 krążki o średnicy 12 cm, włożyć je do form i napełnić nadzieniem, przykrywając plasterkiem pomidora. Posypać solą i pieprzem. Torciki piec około 20 minut na złotobrązowy kolor.
msewka