ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Nadziewane koszyczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 30 minut, Pieczenie: 20 minut.

Nadziewane koszyczki

Składniki:

Nadziewane koszyczki

 

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 25 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 por
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łżeczka suszonego rozmarynu
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 pomidory

 

  • Ponadto:
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Nadziewane koszyczki
1. Płaty ciasta francuskiego ułożyć obok siebie i odczekać, aż się rozmnożą. Filet pokroić w bardzo drobną kostkę, por oczyścić, dokładnie umyć i razem z delikatną zieloną częścią pędu pokroić na drobne kawałki. Obrany czosnek drobno posiekać. 2. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek i por, i dusić przez kilka chwil, po czym dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach rozmarynem. Odstawić do ostygnięcia. Mozzarellę pokroić w kostkę i razem z parmezanem dodać do mięsa. Pomidory umyć i pokroić na plasterki, usuwając gniazda szypułek. 3. Piekarnik nagrzać do 200 st. Foremki opłukać zimną wodą. Nie suszyć. 4. Płaty ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. Z każdego placka wykroic po 2 krążki o średnicy 12 cm, włożyć je do form i napełnić nadzieniem, przykrywając plasterkiem pomidora. Posypać solą i pieprzem. Torciki piec około 20 minut na złotobrązowy kolor.