LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Nadziewane kotlety zcielęce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obiad dla wymagających którzy lubią dobrze i smacznie zjeść warte polecenia dla innych

Nadziewane kotlety zcielęce

Składniki:

Nadziewane kotlety zcielęce

 

  • 4 szt. kotletów cielęcych
  • 2 bułki ( mogą być kazjerki)
  • 40 g margaryny
  • 40 g szalotek
  • 65 g szpinaku
  • 50g wątróbki cielęcej
  • 75 g polędwicy cielęcej
  • 2 łyżki porto
  • 3łyzki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki madery
  • 20g mąki
  • 2 gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Nadziewane kotlety zcielęce
Długie kości kotletów oczyścić , w kotletach naciąć kieszeń
natrzeć je od wewnątrz i zewnątrz posypać odrobiną solą i pieprzem .
bułki pokroić w kostki (drobne) usmażyć na złoto w margarynie.Drobno posiekaną szalotkę zeszklić na pozostałej margarynie Zblanszowany szpinak odcedzić i posiekać .Wątróbkę i polędwice pokroić osobno w mała kostkę Wątróbkę najlepiej zmiksować mikserem razem z porto i śmietanką i dodać na koniec resztę składników nadzienia przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie oraz staranie wymieszać
Do każdego kotleta włożyć łyżkę farszu zaszyć . Kotlety obtoczyć w mące Smażyć z obu stron na oleju (około 5 minut) i wstawić na jeszcze raz ale tym tym razem na 15 minut do piekarnika który musi być już rozgrzany do 200 C -250 C potem kotlety wyjąć i zostawić ,Tłuszcz po smażeniu kotletów spłukać małą ilością wody i wlać do małego garnka dodać maderę i postawić na małym ogniu .Zagęścić sos .Zdjąć nici z kotletów położyć je na półmisku czy talerzyku i polać sosem

Bardzo trudne danie ale smaczne warto dla tego samego smaku poświecić tyle czasu i starań

Tagi:

szpinak