Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Nadziewane placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki ziemniaczane są kaloryczne ale bardzo smaczne.

Nadziewane placki ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nadziewane placki ziemniaczane

 

 

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane placki ziemniaczane
Ziemniaki obrać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać nadmiar wody, dodać roztrzepane jajko, mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Ogórka, kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Na placuszki układać nadzienie, przykryć porcją ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Nadziewane placki ziemniaczane
Do utartych ziemniaków dodać jajko, mąki i przyprawić do smaku.
Nadziewane placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.