Sposób przygotowania:
Nadziewane roladki z kurczaka z sałatką
Przygotować farsz:
Pieczarki drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, cebulę pokroić w kostkę, wszystko przełożyć na patelnię, smażyć do miękkości, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.
Filety z kurczaka rozbić, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na każdy filet nałożyć łyżeczkę majonezu, farsz z pieczarek, plasterek szynki, odrobinę sera i grubo pokrojony szczypiorek. Zawinąć roladki. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na głębszym oleju z obu stron. Przekroić na pół, wyłożyć na talerz.
Sałatka:
Pieczarki pokroić w paseczki, cebulę w półplasterki, ogórka i pomidora w pół plasterki, rzodkiewkę w plasterki. Wszystkie warzywa i ser feta wymieszać ze sobą, polać sosem przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu*.
Grzanki:
Bułkę pokroić w plastry, posmarować masłem, posypać czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Piec do chrupkości w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
* Można przygotować własny sos:
3 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy, solą, pieprzem i odrobiną miodu.
Pieczarki drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, cebulę pokroić w kostkę, wszystko przełożyć na patelnię, smażyć do miękkości, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek.
Filety z kurczaka rozbić, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na każdy filet nałożyć łyżeczkę majonezu, farsz z pieczarek, plasterek szynki, odrobinę sera i grubo pokrojony szczypiorek. Zawinąć roladki. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na głębszym oleju z obu stron. Przekroić na pół, wyłożyć na talerz.
Sałatka:
Pieczarki pokroić w paseczki, cebulę w półplasterki, ogórka i pomidora w pół plasterki, rzodkiewkę w plasterki. Wszystkie warzywa i ser feta wymieszać ze sobą, polać sosem przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu*.
Grzanki:
Bułkę pokroić w plastry, posmarować masłem, posypać czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Piec do chrupkości w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
* Można przygotować własny sos:
3 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy, solą, pieprzem i odrobiną miodu.