Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewany duszony schab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Schab można przygotować na wiele smacznych sposobów. Można go np. nadziać dowolnymi składnikami i dusić do miękkości...

Nadziewany duszony schab

Składniki:

Nadziewany duszony schab

 

  • 70 dkg schabu bez kości
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka tapasa paprykowo-pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 60 g żółtego sera
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 kostki mięsne

Sposób przygotowania:

Nadziewany duszony schab

Etap 1

Nadziewany duszony schab
Wszystkie składniki nadzienia rozdrobnione i przełożone do miseczki.

Cebulę i ser pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać do tego posiekaną natkę, tapas, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Nadziewany duszony schab
Schab nadziany przygotowanym farszem i zabezpieczony wykałaczkami.

Schab mocno naciąć w środku, poszerzyć otwór przekręcając nóż (mięsa nie przebijać na wylot). W nacięcie nałożyć przygotowane nadzienie, rozcięcie spiąć wykałaczkami.

Etap 3

Nadziewany duszony schab
Nadziane mięso przyprawione i położone na rozgrzany olej.

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany w brytfannie olej, oprószyć solą, posypać przyprawą do mięs.

Etap 4

Nadziewany duszony schab
Zrumienione nadziane mięso zalane wodą i dodane do niego kostki mięsne.

Mięso z każdej strony zrumienić. Zrumienione mięso ułożyć rozcięciem do góry. Do mięsa wlać dwie szklanki wody, dodać kostki mięsne.

Etap 5

Nadziewany duszony schab

Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 90 minut. Gotowy schab kroić w plastry.

Tagi:

mięso schab