SUPERPRZEPIS

Nafaszerowana papryka

  • 6
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Nafaszerowana papryka Więcej zdjęć (4)

Kolejna propozycja nafaszerowanej papryki.

Składniki:

Nafaszerowana papryka

 

  • 6 papryk ( u mnie żółta i czerwona )
  • 3 saszetki ryżu parabolicznego ( po 100 g )
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1,5 szk mieszanki groszek z marchewką
  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku

Sposób przygotowania:

Nafaszerowana papryka
Ryż ugotować według przepisu, odsączyć z wody i wysypać do miski. Żołądki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki także pokroić w kostkę a mieszankę groszku i marchewki odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone żołądki i podsmażyć. Dodać cebulę i dalej smażyć, następnie dodać pieczarki i chwilę wszystko smażyć. Dodać groszek z marchewką, wymieszać i trochę doprawić. Zawartość patelni przerzucić do ryżu i wymieszać po czym jeszcze doprawić do smaku cały farsz. Z umytych papryk ściąć wieczka i napełnić farszem każdą paprykę. Następnie nałożyć wieczka i umieścić papryki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.
Nafaszerowana papryka
przygotować farsz do nadziewania papryk.
Nafaszerowana papryka
papryki faszerować i ułożyc w naczyniu żaroodpornym
Nafaszerowana papryka
papryki piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut