Sposób przygotowania:
Najlepsza domowa szynka
Zaczynamy od wykonania prostej zalewy-marynaty: mięso nacieramy majerankiem i wkładamy do garnka,dodajemy przyprawy m.in liść laurowy,ziele,pieprz w ziarnkach,4 ząbki obranego czosnku i zalewamy wodą z solą.Mięso musi być całkowicie zakryte nic nie może wystawać, bo inaczej nie będzie miało smaku wszystko musi być pkryte naszą zalewą.Garnek z mięsem następnie odkładamy w zimne miejsce np do spiżarni najlepiej na 24 godziny lub trochę dłużej. Mięso wyciągamy z zalewy po tym czasie,jest już gotowe do dalszej obróbki. Mięso powinno nabrać ładnego koloru. Następnie nacieramy nasze mięso rozgniecionymi przyprawami,papryką i czosnkiem. Wkładamy w siatkę i zwijamy w folię aluminiową, następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni.Po upływie pól godziny do godziny sprawdzamy miękkość wykałaczką. Mięso następnie studzimy,odwijamy z foli,przecinamy siatkę,kroimy na cienkie plasterki.Taka szynka ma zupełnie inny smak niż kupna szynka.