reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Najprostsza pieczeń ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki zestaw mogę polecić każdemu, bo smakuje mi niezmiennie od lat, a przepis wyniosłam z domu rodzinnego:)

Najprostsza pieczeń ze schabu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Najprostsza pieczeń ze schabu

 

  • 700 g schabu

 

  • duża cebula

 

  • 1 łyżka kminku ( można mniej)

 

 

 

  • 500 ml dobrego wywaru

 

 

 

  • olej lub smalec ( lepszy) do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Najprostsza pieczeń ze schabu
Schab myjemy i dokładnie wycieramy ręcznikiem kuchennym. Odcinamy błonki i oprószamy solą, pieprzem i maką. Tą ostania mocno dociskamy. Obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przekładamy do garnka ( u mnie szybkowar) w który będzie sie mięso dusiło. Dodajemy przyprawy, podlewamy wywarem ( ja dodałam dzisiaj rosół, ale może być też zwykły rosołek drobiowy czy warzywny) i dusimy do miękkości przez około godzinę ( szybkowar 30 minut) Uduszone mięso wyjmujemy i odkładamy na około 10 minut ( dojdzie nam i soki nie wypłyną podczas krojenia) Postały sos miksujemy razem z śmietaną ( też nie jest obowiązkowa) i zagotowujemy. Teraz już tylko wystarczy pokroić mięso i pyszne danie gotowe do podawania. 
Najprostsza pieczeń ze schabu
Etap 1Mieso mujemy, dokłądnie osuszamy oprószamy solą, pieprzem i mąką
Najprostsza pieczeń ze schabu
Etap 2Dusimy z przyprawami około godziny lub połowę tego czasu w szybkowarze