Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab pieczony

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczna, smaczna i wcale nie sucha pieczeń ze schabu. Na zimno na kanapki lub na ciepło do obiadu.

Schab pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pieczony

 

  • schab bez kości - 800g,
  • czosnek - 2 duże ząbki,
  • musztarda miodowa Kamis - 2 łyżki,
  • bazylia suszona - 1 łyżka,
  • majeranek - 1 łyżka,
  • tymianek suszony - 1 łyżka,
  • olej lub oliwa - 1 łyżka,
  • pieprz ziołowy Kamis - 1 łyżeczka,
  • przyprawa typu Vegeta.

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony
Schab umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć Vegetą z każdej strony, odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Górną cześć mięsa ponacinać na grubość 1-1,5 cm w kilku miejscach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z podanych ziół, musztardy, czosnku, oliwy i przypraw przyrządzić marynatę, którą dokładnie posmarować mięso z każdej strony. Niedużą formę do pieczenia wylozyc folia i ułożyć na niej schab. Piec przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach polewając mięso co jakiś czas wytworzonym sosem.
Schab pieczony
Etap 1
Schab pieczony
Etap 2
Schab pieczony
Etap 3