pokahontas22

pokahontas22

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Naleśnik ze szpinakiem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowujemy ciasto na naleśniki oraz farsz. Polecam najpierw przygotować ciasto, na które potem nakładamy gorący farsz posypany parmezanem. Takie danie jest gotowe do zjedzenia od razu lub można podgrzać np. na patelni ok 2 minuty.

Naleśnik ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

Naleśnik ze szpinakiem i parmezanem

 

  • Farsz:
  • mrożony szpinak, czosnek (2 ząbki), śmietana 12%(2 łyżki), parmezan, sól, pieprz.
  • Parmezan do posypania.
  • Ciasto naleśnikowe:
  • Mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 3 łyżki oleju, szczypta

 

Sposób przygotowania:

Naleśnik ze szpinakiem i parmezanem
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i miksujemy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 1chochlę ciasta, czekamy aż się zarumieni i odwracamy. Czynność powtarzamy. Farsz: rozmrożony szpinak wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem. Po 8 minutach dodajemy czosnek i śmietanę, doprawiamy do smaku i gotowe. Na pół naleśnika układamy farsz i posypujemy odrobiną parmezanu, następnie składamy naleśnika dwa razy. Można udekorować na górze szpinakiem i odrobiną śmietany.