Sposób przygotowania:
Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowymEtap 1:
Przesianą mąkę rozprowadzić z wodą, śmietanką i mlekiem (mleka dolać na tyle, aby otrzymać odpowiednią konsystencję ciasta). Dodać szczyptę soli, cukru, łyżkę oleju oraz żółtka. Dokładnie połączyć za pomocą miksera lub rózgi. Można odlać trochę ciasta do miseczki, dodać kakao, wymieszać.
Etap 2:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, ale bardzo ostrożnie i delikatnie mieszać, aby masa nie opadła.
Etap 3:
Na rozgrzaną patelnię (z użyciem tłuszczu lub bez) wylewać najpierw ciemne ciasto, tworząc dowolny wzór, a kiedy się zwiąże wykładać jasne ciasto. Naleśniki smażyć z obu stron.
Etap 4:
Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować z cukrem w blenderze. Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Naleśniki polać musem truskawkowym oraz czekoladą. Ozdobić całymi kawałkami owoców.
Marika-
Holly
Hrabina w kuchni
Tak, właśnie dlatego :) Są dużo bardziej puszyste, a ciasto raczej nakłada się niż rozlewa.
Holly
To może będzie szansa, ze w końcu mi wyjdą ;)
LauraLaura