SUPERPRZEPIS

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym

Naleśniki biszkoptowe oblane musem truskawkowym i czekoladą na pewno zasmakują zarówno małym, jak i dużym łasuchom.

Składniki:

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym

Ciasto naleśnikowe:

  • 25 dag maki tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 18%
  • ponad pół szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia

Mus truskawkowy:

  • 35 dag truskawek
  • cukier wg smaku
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym

Etap 1:

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym.
W misce połączyć mąkę z wodą, mlekiem, śmietanką i żółtkami.

Przesianą mąkę rozprowadzić z wodą, śmietanką i mlekiem (mleka dolać na tyle, aby otrzymać odpowiednią konsystencję ciasta). Dodać szczyptę soli, cukru, łyżkę oleju oraz żółtka. Dokładnie połączyć za pomocą miksera lub rózgi. Można odlać trochę ciasta do miseczki, dodać kakao, wymieszać.

Etap 2:

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym.
Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, ale bardzo ostrożnie i delikatnie mieszać, aby masa nie opadła.

Etap 3:

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym.
Na rozgrzanej patelni smażyć z obu stron placki.

Na rozgrzaną patelnię (z użyciem tłuszczu lub bez) wylewać najpierw ciemne ciasto, tworząc dowolny wzór, a kiedy się zwiąże wykładać jasne ciasto. Naleśniki smażyć z obu stron.

Etap 4:

Naleśniki biszkoptowe z musem truskawkowym.
W blenderze zmiksować truskawki z cukrem.

Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować z cukrem w blenderze. Czekoladę roztopić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Naleśniki polać musem truskawkowym oraz czekoladą. Ozdobić całymi kawałkami owoców.