Sposób przygotowania:
Naleśniki czekoladowo- miętowe z seremCiasto:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20 ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy ostudzoną czekoladę oraz posiekaną miętę i mieszamy. Na patelni o śr. ok 26 cm smażymy naleśniki. Jeśli nam przywierają, użyjmy do smażenia oleju, wlewając kilka kropel bezpośrednio na patelnię przed każdorazowym nalaniem ciasta.
Farsz:
Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, śmietankę, cukier oraz syrop. Całość dobrze mieszamy.
Złożenie:
Usmażone naleśniki smarujemy przez środek serkiem i zwijamy na kształt krokieta. Smażymy raz jeszcze do chrupiącej skórki na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem lub startą czekoladą. Naleśniki najlepiej smarować serem jak są jeszcze ciepłe. Najlepiej się wtedy zwijają.