rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nigdy nie robiłam czekoladowych naleśników. Nie dlatego że nie lubię, tylko dlatego że sama wszystkich nie przejem, a robić tylko dla siebie mi się nie chce. Wczoraj to odmieniłam i wiecie co... nawet Mąż zjadł bez proszenia. A ponoć naleśników nie l

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem

Składniki:

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem

 

  • Na 10 naleśników

 

  • Ciasto:
  • 250 ml mleka 3.2% + 20ml
  • ok. 300g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 jajko + 1 białko
  • 2 gałązki mięty pieprzowej
  • 70g cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

 

  • Farsz:
  • 300g białego sera (chudego)
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka syropu trzcinowego

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników
  • cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady

Sposób przygotowania:

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem

Ciasto:

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem
Do ciasta dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę mleczną

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20 ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy ostudzoną czekoladę oraz posiekaną miętę i mieszamy. Na patelni o śr. ok 26 cm smażymy naleśniki. Jeśli nam przywierają, użyjmy do smażenia oleju, wlewając kilka kropel bezpośrednio na patelnię przed każdorazowym nalaniem ciasta.

Farsz:

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem
Przygotowujemy farsz serowy z podanych składników

Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, śmietankę, cukier oraz syrop. Całość dobrze mieszamy.

Złożenie:

Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem
Ciepłe naleśniki smarujemy serem i zwijamy jak krokiety. Obsmażamy na oleju.

Usmażone naleśniki smarujemy przez środek serkiem i zwijamy na kształt krokieta. Smażymy raz jeszcze do chrupiącej skórki na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem lub startą czekoladą. Naleśniki najlepiej smarować serem jak są jeszcze ciepłe. Najlepiej się wtedy zwijają.