2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Naleśniki pod jarzynowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 580
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Naleśniki z delikatną jarzynką będą prawdziwą niespodzianką na bezmięsny wiosenny obiadek czy ciepłą kolację,polecam!

Naleśniki pod jarzynowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki pod jarzynowym sosem

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki pod jarzynowym sosem
Ciasto: Masło rozpuścić.Białka ubić na sztywną pianę .Żółtka zmiksować z cukrem solą wlać wodę oraz mleko i zmiksować ciasto dodać roztopione masło oraz pianę z białek delikatnie wymieszać.Smażyć pojedyncze placki na niewielkiej ilości oleju-ja smażyłam bez tłuszczu na patelni ceramicznej.Sos jarzynowy: Por umyć ,paprykę wydrążyć z nasionek pokroić w paski a por w krążki.Cukinię umyć nie obierać ze skórki pokroić w cienkie paski.W rondelku rozgrzać masło dodać warzywa przykryć i chwilę poddusić na masełku,następnie wlać bulion doprawić do smaku solą i pieprzem dusić wszystko razem około 10 minut,zaciągnąć śmietaną gotować do chwili aż sos lekko zgęstnieje dodać posiekany szczypiorek wymieszać i podawać z ciepłym złożonym w kopertę naleśnikiem. Taki sos rewelacyjnie pasuje również do grubego makaronu.
Naleśniki pod jarzynowym sosem
z ciasta naleśnikowego smażymy pojedyncze placki
Naleśniki pod jarzynowym sosem
szykujemy warzywa do jarzynki paprykę wydrążamy z nasion
Naleśniki pod jarzynowym sosem
kroimy wszystko tak jak w przepisie cukinię w słupki
Naleśniki pod jarzynowym sosem
dusimy warzywa zalewając bulionem i zaciągając śmietaną