Sposób przygotowania:
Naleśniki pod jarzynowym sosem
Ciasto: Masło rozpuścić.Białka ubić na sztywną pianę .Żółtka zmiksować z cukrem solą wlać wodę oraz mleko i zmiksować ciasto dodać roztopione masło oraz pianę z białek delikatnie wymieszać.Smażyć pojedyncze placki na niewielkiej ilości oleju-ja smażyłam bez tłuszczu na patelni ceramicznej.Sos jarzynowy: Por umyć ,paprykę wydrążyć z nasionek pokroić w paski a por w krążki.Cukinię umyć nie obierać ze skórki pokroić w cienkie paski.W rondelku rozgrzać masło dodać warzywa przykryć i chwilę poddusić na masełku,następnie wlać bulion doprawić do smaku solą i pieprzem dusić wszystko razem około 10 minut,zaciągnąć śmietaną gotować do chwili aż sos lekko zgęstnieje dodać posiekany szczypiorek wymieszać i podawać z ciepłym złożonym w kopertę naleśnikiem. Taki sos rewelacyjnie pasuje również do grubego makaronu.