Sposób przygotowania:
Naleśniki prawie greckie
Do miski wlewamy odmierzone mleko z wodą, olej, wbijamy jajko, wrzucamy cynamon i szczyptę soli. Zaczynamy miksować, dodajemy stopniowo mąkę, zwiększamy obroty i miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Patelnię smarujemy kilkoma kroplami oleju, rozgrzewamy i smażymy naleśniki na średnim gazie. Gdy brzegi się zawijają, a naleśnik "lata" po patelni, gdy potrząsamy nią na boki, odwracamy zdecydowanym ruchem. Do każdego naleśnika nakładamy po dwie duże łyżki jogurtu, skrapiamy miodem, zwijamy i dekorujemy posiekanymi orzechami (można dać pistacje, jak w oryginalnym deserze greckim, dobre będą jednak z jakimikolwiek orzechami). Talerz można udekorować owocami, aby było kolorowo. Ze względu na konsystencję nadzienia nie polecam konsumpcji rękami. :) Smacznego!
Ten przepis i więcej znajdziecie na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
Ten przepis i więcej znajdziecie na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/