kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Naleśniki prawie greckie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do kuchni greckiej mają się nijak- po prostu inspirowałam się słynnym greckim deserem.

Naleśniki prawie greckie

Składniki:

Naleśniki prawie greckie

 

  • 6 łyżek mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 2 kopiaste łyżki zwykłej mąki krupczatki
  • mleko i woda w proporcji 1:1 (mniej więcej w takiej ilości, jak mąka- mierzymy szklanką)
  • jajko
  • 1/2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • odrobina cynamonu
  • mały kubeczek jogurtu greckiego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • garstka dowolnych siekanych orzechów (ja użyłam migdałów i pestek dyni)
  • ewentualnie owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:

Naleśniki prawie greckie
Do miski wlewamy odmierzone mleko z wodą, olej, wbijamy jajko, wrzucamy cynamon i szczyptę soli. Zaczynamy miksować, dodajemy stopniowo mąkę, zwiększamy obroty i miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Patelnię smarujemy kilkoma kroplami oleju, rozgrzewamy i smażymy naleśniki na średnim gazie. Gdy brzegi się zawijają, a naleśnik "lata" po patelni, gdy potrząsamy nią na boki, odwracamy zdecydowanym ruchem. Do każdego naleśnika nakładamy po dwie duże łyżki jogurtu, skrapiamy miodem, zwijamy i dekorujemy posiekanymi orzechami (można dać pistacje, jak w oryginalnym deserze greckim, dobre będą jednak z jakimikolwiek orzechami). Talerz można udekorować owocami, aby było kolorowo. Ze względu na konsystencję nadzienia nie polecam konsumpcji rękami. :) Smacznego!

Ten przepis i więcej znajdziecie na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/

Tagi:

jajko dynia jajka