Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

moi chłopcy za nimi przepadają, to prawdziwe łakomczuchy!

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

Składniki:

Naleśniki waniliowo-truskawkowe

 

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • woda - ile zabierze ciasto (zw. lub gazowana)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

  • nadzienie:
  • białego mielonego (do twarogu dodajemy 2 łyżki cukru zwykłego+1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią)

 

  • do polania:
  • sos truskawkowy https://gotujmy.pl/sos-truskawkowy-do-deserow-,przepisy,58715.html

Sposób przygotowania:

Naleśniki waniliowo-truskawkowe
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, cukrem waniliowym i olejem. Mieszając dodajemy przesianą mąkę i tyle zimnej wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Odstawiamy je na 30 min.. Po tym czasie mieszamy ponownie bardzo dokładnie i ew. dolewamy nieco wody - ciasto odpoczywając gęstnieje bo mąką pęcznieje.
Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni.
Gotowe, ciepłe, smarujemy niezbyt grubo serkiem waniliowym, układamy po trzy, jeden na drugim, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie na 4 kawałki. Układamy po kilka kawałków na talerzu i polewamy sosem truskawkowym. Pychota, nie tylko dla dzieci!