eluska

eluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Naleśniki wg eluski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina wręcz zajada się tymi naleśnikami

Naleśniki wg eluski

Składniki:

Naleśniki wg eluski

 

  • 150 g mąki,2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • sól,pieprz,olej do smażenia

 

  • farsz:
  • 75 dkg ziemniaków
  • 25 dkg twarogu
  • 1 łyżka oleju,2 cebule
  • 20 dkg boczku
  • 15 dkg bryndzy
  • 2 łyżki masła
  • 5-10 dkg,sól,pieprz
  • odrobina tabasco

Sposób przygotowania:

Naleśniki wg eluski
Mąkę,jajka,mleko wodę dokładnie wymieszać,doprawić odrobiną soli i pieprzu.Usmażyć naleśniki.Ugotować ziemniaki,gdy będą mocno rozgotowane,wrzucić je do miski.Dodać twaróg.Na patelni podsmażyć na oleju drobno pokrojony boczek,dodać drobno pokrojone cebule.Smażyć chwilę razem.Cebule wraz z boczkiem dodać do masy ziemniaczano-serowej,dodać bryndzę i odrobinę tabasco.Masę dokładnie wymieszać,posmarować naleśniki,zawinąć lub złożyć w "kopertę".Ułożyć w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.Posypać rozdrobnionym rokpolem.Zapiekać ok.20 min. w temp.180 stp.Pilnować,żeby ser za bardzo nie zbrązowiał.

Tagi:

jajko jajka