Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Naleśniki wrzosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki można podawać z pieczonym jabłkiem lub powidłami.

Naleśniki wrzosowe

Składniki:

Naleśniki wrzosowe

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej razowej
  • 10 dag mąki pszennej białej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • kminek, sól
  • Nadzienie:
  • 35 dag kapusty czerwonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • oregano, sól, pieprz
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • olej

Sposób przygotowania:

Naleśniki wrzosowe
Wykonanie ciasta: Wsypać mąkę wymieszaną z kminkiem do miski, wbić jajka. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i razem z olejem włożyć do mąki. Połączyć to wodą mineralną tak aby powstało ciasto o półpłynnej konsystencji, doprawić solą i pieprzem do smaku. Z tak przygotowanego ciasta upiec naleśniki na oleju.Kapustę pokroić w cienkie paski, jabłka w dużą kostkę a cebule w krążki. Na patelni podsmażyć warzywa na oleju doprawić miodem, octem, dodać zioła, sól i pieprz do smaku. Upieczone naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąty.