SUPERPRZEPIS

Naleśniki z mięsem z rosołu

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Naleśniki z mięsem z rosołu Więcej zdjęć (3)

Zawsze staram się by nic się nie zmarnowało. Tym razem zrobiłam naleśniki z mięsem, które zostało mi po ugotowaniu rosołu.

Składniki:

Naleśniki z mięsem z rosołu

 

 

  • Farsz:
  • 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka,
  • cebula,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz.

 

  • Sos:
  • szkl. rosołu,
  • mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 5 dag startego żółtego sera,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem z rosołu
1. Mąkę przesiać, zmiksować z jajkami, mlekiem, wodą i szczyptą soli na gładkie ciasto. Odstawić na 20minut, by ciasto odpoczęło następnie na odrobinie oleju usmażyć cienkie, duże naleśniki. 2. Ugotowane wcześniej mięso oskubać i drobno posiekać. Cebule i pomidory również drobno pokroić, dodać do mięsa. Zmiksować przy użyciu blendera na papkę. Dodać śmietanę, tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 3. Przygotować sos: szklankę rosołu podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, składać jak kopertę. Naleśniki ciasno ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem i posypać startym żółtym serem. Piec ok.15-20min w temp. 200st.
Naleśniki z mięsem z rosołu
Naleśniki z farszem zwinąc w kopertę, ułożyć w naczyniu
Naleśniki z mięsem z rosołu
Całość zalać sosem i posypac serem, zapiec