dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Naleśniki z jeżynami i borówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne naleśniki z jeżynami i borówką amerykańską. Idealne dla małych niejadków i dużych smakoszy jeżyn.

Naleśniki z jeżynami i borówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z jeżynami i borówką

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 2 łyż oleju
  • Nadzienie:
  • 1 szkl jeżyn
  • 1/2 szkl borówek amerykańskich
  • cukier
  • 1 łyż soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jeżynami i borówką
Owoce dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto odstawiamy na ok 30 minut aby wypoczęło. Następnie na gorącej patelni smażymy cienkie placki z obu stron na złoty kolor. Jeżyny i borówki przekładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny oraz 2 - 3 łyż cukru do smaku i dokładnie miksujemy. Musem owocowym smarujemy naleśniki składamy i podajemy z dodatkiem świeżych owoców. Smacznego!
Naleśniki z jeżynami i borówką
Jeżyny i borówki dokładnie płuczemy i osuszamy.
Naleśniki z jeżynami i borówką
Owoce miskujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem.
Naleśniki z jeżynami i borówką
Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą.
Naleśniki z jeżynami i borówką
Smażymy cienkie placki z obu stron na złoty kolor.