Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 527]

Naleśniki z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Naleśniki wypełnione pysznym farszem z mięsa drobiowego podsmażonego z przyprawą kebab-gyros,pora,pieczarek, papryki czerwonej z serem żółtym.

Naleśniki z mięsem i warzywami

Składniki:

Naleśniki z mięsem i warzywami

na farsz :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 por (tylko jasna część)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • sól,pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • 10 gotowych usmażonych naleśników
  • tłuszcz do obsmażenia naleśników
  • liście zielonej sałaty
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza z puszki (parę łyżek )
  • keczup pikantny

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i warzywami

Przygotowanie farszu :

Naleśniki z mięsem i warzywami
Wszystkie składniki połączyć ze sobą doprawić do smaku solą i pieprzem -wymieszać

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora przekroić na pół ,umyć. Pokroić w półplasterki i udusić w rondelku do miękkości na łyżce masła. Wystudzić.

Pieczarki umyć,pokroić w półplasterki .Cebulę obrać,pokroić w kostkę.

Do rondelka włożyć łyżkę masła zeszklić cebulę ,następnie dołożyć pokrojone pieczarki i mieszając udusić razem. Gdy z pieczarek wyparuje woda ściągamy je z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.

Paprykę myjemy,przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki na ok. 1 cm. Podsmażamy paprykę w rondelku na łyżce masła. Studzimy.

Mięso myjemy,osuszamy, kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawą do kebaba-gyrosa. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso mieszając. Studzimy.

Wszystkie składni na farsz łączymy ze sobą doprawiając farsz do smaku solą i pieprzem.

Etap końcowy :

Naleśniki z mięsem i warzywami
Na każdym naleśniku układamy na środku po 2 kopiate łyżki farszu

Na każdym naleśniku po środku układamy po 2 pełne łyżki farszu. Zwijamy naleśniki na kształt paczuszek.
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmażamy na rumiano z obu stron zwinięte naleśniki.

Naleśniki podajemy na liściach zielonej sałaty,dekorujemy osączoną kukurydzą z puszki oraz umytymi i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Podajemy z pikantnym keczupem.


Tagi:

naleśniki