Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krokiety z mięsem i warzywami to dobry sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Krokiety z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z mięsem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i warzywami
Do miski wbić jajko dodać wodę, piwo, sól, olej, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Farsz: Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Drobno posiekaną kapustę ugotować, odcedzić, odcisnąć z wody. Na smalcu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać mięso, kapustę, musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do zup i gałką muszkatołową, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Farszem smarować usmażone naleśniki, zawijać boki i zwijać w rulony. Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać same, z sosem lub czerwonym barszczem.
Krokiety z mięsem i warzywami
Z przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki
Krokiety z mięsem i warzywami
Naleśniki posmarować przygotowanym farszem
Krokiety z mięsem i warzywami
Zawinąć boki naleśnika i zwijać jak roladki