karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 161]

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orkiszowe naleśniki z farszem mięsnym polane sosem z curry to smaczne danie, które zawiera zarówno błonnik, jak i mięso i warzywa. Gorąco polecam i życzę smacznego!

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim

 

 

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 niewielka papryka żółta
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 3 nieduże cienkie marchewki
  • 1 brokuł
  • 2 cebule
  • ok. 10 dag sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ser camembert z grzybami (120 g)
  • papryka suszona ostra/słodka
  • suszony lubczyk
  • curry
  • oliwa z oliwek
  • sól, cukier

 

  • 1 mała cebula / pół dużej cebuli
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka koperku
  • szczypta lubczyku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ketchupu
  • opcjonalnie 0,5 łyżeczki musztardy miodowej

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim
Mąki przesiać, dodać jajka, mleko, lubczyk, sól i odrobinę cukru. Wszystko razem zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać trochę gazowanej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki orkiszowej. Ciasto wylewać na patelnię na kształt cienkich placków i krótko podsmażyć z obu stron. W międzyczasie umyć warzywa, pokroić w kostkę cebulę i papryki i poddusić na oliwie do uzyskania miękkości składników. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, papryką suszoną, lubczykiem i dużą ilością curry, wymieszać i dodać na patelnię, dusić pod przykryciem razem z cebulą i papryką. Brokuła sparzyć, podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z cukrem i solą. Ugotowane ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w plasterki. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, posypać startym serem żółtym i dodać pokrojony w kostkę ser camembert oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać do momentu roztopienia serów, po czym zdjąć z ognia. Brokuła drobno pokroić i połączyć z resztą składników. Dodać też marchewkę. Dokładnie wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Przygotować sos, tj. bardzo drobno poszatkować cebulę i ogórka, wsypać do niewielkiego naczynia, dodać jogurt, majonez, opcjonalnie ketchup i musztardę, wsypać curry, koperek, lubczyk, doprawić solą i odrobiną pieprzu. Farsz mięsny nakładać na każdego naleśnika, składać w trójkąty, podawać na ciepło, polane zimnym sosem.
Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim
Cebulę i paprykę poddusić na niewielkiej ilości tłuszczu
Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim
Ser camembert pokroic w kostkę i dodać do mięsa
Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim
Gotowy farsz to mięso wymieszane z brokułem i resztą warzyw
Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim
Naleśniki z farszem złozyć w trójkąty i polać sosem