Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Naleśniki z nadzieniem jajecznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki z nadzieniem jajecznym podawać np. z surówką.

Naleśniki z nadzieniem jajecznym

Składniki:

Naleśniki z nadzieniem jajecznym

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • Tłuszcz do smarowania
  • Nadzienie:
  • 5 jaj
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 mała czerstwa bułka
  • Zielona pietruszka lub koperek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • Tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z nadzieniem jajecznym
Mleko, jajka, mąkę ubić starannie, żeby nie było grudek. Dodać wodę i sól. Tłuszczem wysmarować dobrze rozgrzaną patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na silnym ogniu. Układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem. Jajka ugotować na twardo i zmielić z namoczoną bułką i podsmażoną cebulą. Wbić surowe jajko i przyprawić do smaku, wymieszać. Nakładać nadzienie do naleśników i zwinąć w chusteczkę.