Sposób przygotowania:
Nalesniki z nadzieniem z kapusty.
Przygotować z mąki, jajka i mleka ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki, nie za grube i odstawić do ostygnięcia.
Sparzyć pokrojoną na ćwiartki (nie za dużą) główkę kapusty, po sparzeniu odstawić do wystygnięcia. W tym czasie pokroić pora i pieczarki, następnie usmażyć pora i pieczarki na tzw. złoty kolor. Przestygniętą kapustę przepuścić przez maszynkę używając sitka o dużych (kiełbasianych) oczkach i koniecznie odsączyć z nadmiaru wody. Odsączoną kapustę połączyć z usmażonymi pieczarkami i porem wymieszać przyprawić solą, pieprzem, i gałką muszkatołową i wbić dwa całe jajka. Farsz wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładać farsz na naleśnik łyżką i składać ciasto w tzw. kopertę. Smażyć całość na niewielkim ogniu - tak by farsz dobrze się usmażył, a ciasto się nie spaliło.
Podawać gorące.
Sparzyć pokrojoną na ćwiartki (nie za dużą) główkę kapusty, po sparzeniu odstawić do wystygnięcia. W tym czasie pokroić pora i pieczarki, następnie usmażyć pora i pieczarki na tzw. złoty kolor. Przestygniętą kapustę przepuścić przez maszynkę używając sitka o dużych (kiełbasianych) oczkach i koniecznie odsączyć z nadmiaru wody. Odsączoną kapustę połączyć z usmażonymi pieczarkami i porem wymieszać przyprawić solą, pieprzem, i gałką muszkatołową i wbić dwa całe jajka. Farsz wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładać farsz na naleśnik łyżką i składać ciasto w tzw. kopertę. Smażyć całość na niewielkim ogniu - tak by farsz dobrze się usmażył, a ciasto się nie spaliło.
Podawać gorące.