Sposób przygotowania:
naleśniki z serem i owocami
1) Do mąki dodać dwa jajka, mieszać/miksować dodając stopniowo mleko i wodę. Dodać szczyptę soli, łyżkę cukru i cukier waniliowy z jednego opakowania. Wymieszać. 2) Wylewać ciasto łyżką stołową (ok. ¾ zawartości) równomiernie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju na powierzchni. Naleśniki delikatnie podsmażyć z obu stron. Z podanych proporcji powinno wyjść do 10 cienkich naleśników o średnicy 18 cm. Wysmażone naleśniki odstawić na jakieś 15 minut. 3) Rozdrobnić twaróg w misce. Dodać dwa jajka (albo dwa żółtka i białko z tylko jednego białka), 1-2 łyżki cukru i cukier waniliowy z jednego opakowania. Wymieszać dokładnie/zmiksować. 4) Odsączyć owoce z puszki, te większe pokroić w drobniejszą kostkę, dodać do farszu i dokładnie wymieszać. 5) Rozsmarować farsz na naleśnikach (1 czubata łyżka na naleśnik), i zwinąć je w ruloniki lub trójkąty. 6) Naleśniki podsmażyć lekko na patelni na niewielkiej ilości oleju/masła lub skropione olejem/rozpuszczonym masłem podgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez o. 10 min. 7) Można podawać polane gęstą śmietaną/jogurtem i przybrane dodatkowo owocami.