edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Naleśniki z serem i rabarbarem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zamiast dżemu dodałam do naleśników uduszony z cukrem rabarbar

Naleśniki z serem i rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z serem i rabarbarem

 

  • naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 szklanki wody + woda do uzyskania odpowiedniej gęstości
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • nadzienie:
  • 1/2 kg białego sera półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • polewka rabarbarowa:
  • 70 dag rabarbaru (u mnie 5 łodyg)
  • cukier
  • około 1/3 szklanki wody do podlania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i rabarbarem
Rabarbar umyłam, obrałam z wierzchnich twardych włókien, pokroiłam w kawałeczki 1,5-2 centymetrowe. Wrzuciłam do rondelka, podlałam wodą i poddusiłam pod przykryciem. Dosłodziłam do smaku i dusiłam jeszcze troszkę aż rabarbar był mięciutki. W misce wymieszałam mąkę, mleko w proszku i szczyptę soli, dodałam jajka i wodę, i dokładnie zmiksowałam. Odstawiłam na pół godziny. Ser dokładnie rozgniotłam w misce widelcem, dodałam śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszałam. Do ciasta naleśnikowego dolałam jeszcze trochę wody regulując jego gęstość, dodałam olej i wymieszałam raz jeszcze. Na rozgrzaną patelnię wylałam chochelkę ciasta i usmażyłam naleśnik, odwracając go na drugą stronę w momencie, kiedy brzegi ciasta zaczęły odstawać od patelni. W taki sam sposób postąpiłam z pozostałym ciastem. Usmażone naleśniki przekładałam z patelni na płaski talerz, układając je jeden na drugim. Kiedy przestygły, posmarowałam dość grubo przygotowanym twarożkiem i uduszonym rabarbarem. Złożyłam "w chusteczkę" i podałam na stół.
Naleśniki z serem i rabarbarem
Umyty i obrany rabarbar pokroiłam w dwucentymetrowe kawałki.
Naleśniki z serem i rabarbarem
Rozgnieciony widelcem ser dokładnie wymieszałam z pozostałymi składnikami farszu.
Naleśniki z serem i rabarbarem
Na rozgrzanej patelni usmażyłam cienkie naleśniki.