Sposób przygotowania:
Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami
Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Przygotuj ciasto na naleśniki. Rozmieszaj mleko z jajkiem i z wodą gazowaną ( aby były bardziej puszyste), wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek, przypraw solą, i ziołami prowansalskimi. Ser zetrzyj na grubych oczkach i dodaj na koniec, wymieszaj i odstaw ciasto na około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj śmietanę i pokruszony ser. Cały czas mieszając podgotuj aż zgęstnieje, przypraw pieprzem i wsyp 2/3 ilości podprażonych orzechów. Naleśniki smaż na natłuszczonej olejem , gorącej patelni. Później nakładaj nadzienie na 1/4 powierzchni naleśnika i składaj w chusteczkę. Tak złożone naleśniki podsmaż jeszcze z dwóch stron na patelni i podawaj posypane orzechami. Takie naleśniki można śmiało zostawić na drugi dzień i odgrzać. Do serowego nadzienia można też dodać zamiast orzechów podsmażone pieczarki i kolejne nadzienie do naleśników gotowe. Smacznego!