goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny przepis na naleśniki ale dla odmiany z innym nadzieniem niż zwykle. Smak sera i orzechów wzajemnie się uzupełnia, polecam!

Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami
Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Przygotuj ciasto na naleśniki. Rozmieszaj mleko z jajkiem i z wodą gazowaną ( aby były bardziej puszyste), wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek, przypraw solą, i ziołami prowansalskimi. Ser zetrzyj na grubych oczkach i dodaj na koniec, wymieszaj i odstaw ciasto na około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj śmietanę i pokruszony ser. Cały czas mieszając podgotuj aż zgęstnieje, przypraw pieprzem i wsyp 2/3 ilości podprażonych orzechów. Naleśniki smaż na natłuszczonej olejem , gorącej patelni. Później nakładaj nadzienie na 1/4 powierzchni naleśnika i składaj w chusteczkę. Tak złożone naleśniki podsmaż jeszcze z dwóch stron na patelni i podawaj posypane orzechami. Takie naleśniki można śmiało zostawić na drugi dzień i odgrzać. Do serowego nadzienia można też dodać zamiast orzechów podsmażone pieczarki i kolejne nadzienie do naleśników gotowe. Smacznego!
Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami
Przygotuj tradycujne ciasto naleśnikowe z serem i ziołami
Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami
Do podsmażonej cebuli dodajemy ser i śmietanę
Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami
Na koniec sos mieszamy z uprażonymi orzechami
Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami
Przed podaniem naleśniki jeszcze podsmażamy