2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Naleśniki z serkiem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Naleśniki kojarzą mi się zawsze z kuchnią babci, od drzwi czuć było zapach ich smażenia.Ja ciasto naleśnikowe urozmaiciłam i powstało z trzech rodzai mąk-kukurydzianej, pszennej i kokosowej :) Wyszły puszyste i mięciutkie, poezja!

Naleśniki z serkiem i wiśniami

Składniki:

Naleśniki z serkiem i wiśniami

Ciasto naleśnikowe:

Nadzienie:

  • 45 dag twarożku kremowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka lub śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wiśni straciatella w żelu
  • 4 łyżki chrupkich gwiazdek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serkiem i wiśniami

Ciasto:

Naleśniki z serkiem i wiśniami
ciasto naleśnikowe przygotowujemy z trzech rodzai mąk

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy sól, olej, wlewamy mleko oraz wodę, wsypujemy wymieszane ze sobą mąki, miksujemy na jednolite gładkie ciasto.

ETAP 2:

Naleśniki z serkiem i wiśniami
Gotowe ciasto odstawiamy aby odpoczęło...

Odstawiamy na 20 minut, aby mąka napęczniała, po czym na patelni smażymy cienkie placki.

Nadzienie:

Naleśniki z serkiem i wiśniami
serek utarty z cukrem oraz chrupkimi gwiazdkami

Twarożek ucieramy z cukrem oraz mlekiem lub śmietaną, do utartej masy wsypujemy chrupkie gwiazdki,mieszamy delikatnie łyżką.Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, zawijamy w rulony. Przed podaniem polewamy wiśniami straciatella w żelu, dekorujemy melisą i podajemy.