Sposób przygotowania:
Naleśniki z serowo - ziemniaczanym farszem
Na samym początku najlepiej ugotować obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc tłuczkiem i odstawić na chwilę do przestygnięcia. W misce wymieszać razem trzepaczką mąkę, gazowaną wodę mineralną, jajka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę oleju i sporą dawkę granulowanego czosnku przygotowując w ten sposób ciasto na naleśniki. Naleśniki smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Przygotować farsz - do ugotowanych i ostudzonych ziemniaków dodać kostkę białego sera oraz sporo suszonej cebuli i ziołowego pieprzu. Wszystko razem wymieszać doprawiając solą do smaku. Usmażone naleśniki smarować ziemniaczano - twarogowym farszem i składać wedle uznania, w dowolny sposób (ja zwinęłam je w paczuszki, tak jak zwijam krokiety).