Naleśniki ruskie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mile mnie zaskoczył,a raczej wprowadził w prawdziwy rusko-pierogowy smak. Napewno bardziej mi smakują niż klasyczne ruskie piroshki.

Naleśniki ruskie

Składniki:

Naleśniki ruskie

 

  • Naleśniki ruskie
  • ( 10 sztuk)

 

  • Na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • sól,pieprz

 

  • Na farsz:

 

  • 800 gram ziemniaków (następnym razem dam mniej:P)
  • 250 gram sera białego ,twarogowego
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • ewent. boczek lub szynka
  • sól,pieprz
  • można dodać także troszkę natki pietruszki ( to taka Moja uwaga:)

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ruskie
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i smażyć naleśniki na oleju. 2. Ziemniaki zmielić razem z białym serem,dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę z boczkiem (jak kto lubi,można również zostawić troszkę do pokraszenia),doprawić do smaku. 3. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu,zawinąć wedle uznania ( u mnie krokiety).Przed podaniem można je podgrzac na patelni-wtedy będą chrrupiące lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu okrasić.