Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Naleśniki z waniliowym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki z serem to bardzo proste i znane chyba wszystkim danie. Wystarczy dodać trochę cukru z prawdziwą wanilią i ekstrakt waniliowy i powstają wyjątkowe naleśniki z serem waniliowym.

Naleśniki z waniliowym serem

Składniki:

Naleśniki z waniliowym serem

 

  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 320g mąki pszennej
  • 300ml mleka
  • 150ml wody
  • 150ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 300g białego, półtłustego sera
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z waniliowym serem
Zaczynamy od zrobienia naleśników. Jajka po wbiciu do miski ubijamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, sól, mleko i obie wody i całość mieszamy. Na końcu wlewamy olej i po wymieszaniu odstawiamy ciasto na jakieś 15 minut. Smażymy cieniutkie naleśniki na suchej, rozgrzanej patelni. Biały ser przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, ekstrak waniliowy i oba cukry. Miksujemy aż powstanie jednolita, gładka masa. Próbujemy i możemy ewentualnie jeszcze trochę dosłodzić. Waniliową masą serową smarujemy naleśniki i zawijamy w ruloniki. Możemy je podsmażyć, ale nie jest to konieczne.