LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Naleśniki z warzywami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i sycące danie obiadowe lub na ciepłą kolacje.

Naleśniki z warzywami i mięsem

Składniki:

Naleśniki z warzywami i mięsem

 

  • 15 dag maki
  • 4 jajka
  • 40 dag wołowego miesa mielonego
  • 3 cebule
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 45 dag pomidorów z puszki
  • 1 zabek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z warzywami i mięsem
2 cebule obrać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Dodać mięso i smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z koncentratem, bazylią i oregano. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zalać bulionem i dusić 30 minut na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i dusić jeszcze 10 minut. Cały czas mieszać. Mąkę wymieszać ze szczypta soli i jajkami. Wlać 300 ml wody i łyżkę oliwy. Na oliwie usmażyć 8 naleśników. Pozostałą cebulę obrać , posiekać i zeszklić na reszcie masła, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, sól, pieprz i szczyptę cukru. Dusić 15 minut. Naleśniki posmarować farszem, zwinąć w rulony i ułożyć na blasze. Zapiekać 8 minut w temp. 220 st. Gotowe danie polać sosem i posypać szczypiorkiem.