kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i kurczakiem. Będzie pysznie!

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

Składniki:

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

 

  • naleśniki:
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • zasmażana kapusta:
  • 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
  • duża czerwona cebula
  • łyżka smalcu
  • łyżka masła
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem
Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta poza białkami wkładamy do misy miksera i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu stron. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy a gdy się ogrzeje dodać łyżkę masła. na tłuszczu podsmażyć pierś z kurczaka doprawiając solą, świeżo mielonym pieprzem oraz curry. Gdy białko się zetnie dodać pokrojona w kostkę cukinie i wlać szklankę buliony drobiowego. Gotować jeszcze około 8-10 minut. Na naleśniki wykładać warstwę kapusty a na nią pierś z kurczaka. zawijać w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiec prze 10 minut w 160 stopniach C.