Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezbyt pracochłonne danie. Gdy smażymy naleśniki to dusi się sos. Potem to wszystko do formy i do piekarnika. Tak z godzinkę i pyszny, sycący obiad gotowy.

Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • sól do smaku

Sos:

  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 16 dag koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • papryka ostra do smaku
  • czosnek suszony do smaku

Dodatkowo:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • świeże listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem
1. Naleśniki: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki smażymy na tłuszczu lub bez. Moje były smażone bez tłuszczu. Naleśniki studzimy. 

2. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie tak chwileczkę. Następnie dodajemy pomidory wraz z całą zalewą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Dusimy do zgęstnienia sosu.

3. Do zapiekania: Na naleśniki kładziemy po porcji tuńczyka i zwijamy w ruloniki, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy sosem pomidorowym.

4. Zapiekanie i podanie: Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, aż będzie gorące. Gotowe podajemy. przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z przepisu wychodzi 4 porcje.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem pomidorow
A tak wygląda po zapieczeniu i nałożeniu na talerze.